Τρίτη 8 Απριλίου 2008

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ

Στις 27 Φεβρουαρίου, σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, εγκαινιάστηκε επισήμως ο πρώτος πανευρωπαϊκός φορέας για τη χρηματοδότηση της έρευνας αιχμής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) θα προσφέρει νέες ευκαιρίες στους πλέον προικισμένους και παραγωγικούς ερευνητές απ' όλο τον κόσμο.
«Ορισμένες από τις σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις και τα σπουδαία επιτεύγματα στον τομέα της γνώσης δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν αν δεν είχαν δοθεί στις μεγάλες ιδέες τα μέσα και ο χρόνος που απαιτούνται για την ανάπτυξή τους. Αυτό θέλουμε να επιτύχουμε και εμείς με το ΕΣΕ», δήλωσε ο αρμόδιος για την έρευνα Επίτροπος κ. Γιάνεζ Ποτότσνικ.
Επικεφαλής του ΕΣΕ έχουν τεθεί 22 διακεκριμένοι επιστήμονες, με πρόεδρο τον καθηγητή του ImperialCollegeτου Λονδίνου, κ. Φώτη Καφάτο. Οι δραστηριότητες του ΕΣΕ χρηματοδοτούνται από το έβδομο πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ, το οποίο διαθέτει προϋπολογισμό ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση της έρευνας αιχμής.
Το ΕΣΕ, το οποίο έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού ερευνητικού συστήματος, εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της ΕΕ για τη δημιουργία μιας παγκοσμίως ανταγωνιστικής κοινωνίας της γνώσης. Το ΕΣΕ θα λειτουργεί παράλληλα με εθνικούς μηχανισμούς χρηματοδότησης της έρευνας με σκοπό την εξάλειψη τυχόν εμποδίων, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και τη διασφάλιση των ήδη υπαρχουσών

Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ !!!

"Αν είσαι νέος/ νέα, από 13-30 ετών σίγουρα θα βρεις ενδιαφέρουσα κάποια από τις Δράσεις του Προγράμματος της Ε.Ε. "Νέα Γενιά σε Δράση". Έχεις τη δυνατότητα να γνωρίσεις μια ευρωπαϊκή χώρα και τον πολιτισμό της, είτε με τις ανταλλαγές νέων είτε με την εθελοντική υπηρεσία. Η Εθνική Υπηρεσία υποστηρίζει επίσης την υλοποίηση πρωτότυπων δραστηριοτήτων από/για νέους, που ενισχύουν τη συνεργασία στον τομέα της νεολαίας και προάγουν το πρόγραμμα "Νέα Γενιά σε Δράση", σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό ή/και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε:
-μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ή συλλόγους νέων που εδρεύουν νόμιμα σε μία από τις χώρες του Προγράμματος,
-τοπικούς, περιφερειακούς ή εθνικούς δημόσιους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας,
-άτυπες ομάδες νέων."
Αυτά αναφέρει η ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς www.neagenia.gr και πραγματικά αξίζει τον κόπο η εημέρωση και η ανάληψη σχετικών δράσεων.
Το πρόγραμμα “Νέα Γενιά σε δράση” είναι η συνέχεια του προγράμματος Νεολαία για την Ευρώπη.
Το πρόγραμμα έχει 5 υποπρογράμματα-δράσεις :
1. Νεολαία για την Ευρώπη - Ανταλλαγές Νέων, Πρωτοβουλίες Νέων,Δημοκρατικά Σχέδια για Νέους
2.Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία
3. Νεολαία στον κόσμο - συνεργασία με γειτονικές χώρες της ΕΕ
4. Υποστηρικτικά Μέτρα - Κατάρτιση και δικτύωση
5. Ευρωπαϊκή Συνεργασία στον Τομέα της Νεολαίας - Με συναντήσεις στελεχών οργανώσεων νεολαίας
Αιτήσεις υποβάλλονται σε 4 προθεσμίες μέσα στον χρόνο (1η Φεβρουαρίου, 1η Ιουνίου, 1η Σεπτεμβρίου και 1η Νοεμβρίου).

Βοηθούν τα blogs στη συμπλήρωση του επικοινωνιακού κενού της ΕΕ;

Μία μεγάλη ποικιλία από ιστολόγια σχετιζόμεα με τα ευρωπαϊκά πράγματα έχει ανακύψει από το 2005, ωθώντας ακόμη και Επιτρόπους της ΕΕ να αναρτήσουν το δικό τους, με εημερώσεις σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, γεννάται το ερώτημα αν τα ιστολόγια συντελούν σε έναν αναβαθμισμέης ποιότητας διάλογο για τα της Ευρώπης.
Πάνω από 80 εκατομμύρια ιστολόγια βρίσκονται σε λειτουργία ανά τον κόσμο δημιουργώντας μία διαδικτυακή κοινότητα, γνωστή και ως μπλογκόσφαιρα. Στις Βρυξέλλες είδαν στη νέα πρακτική την ευκαιρία γεφύρωσης του επικοιωιακού χάσματος με τους πολίτες,ιδιαίτερα ύστερα από την απόρριψη του σχεδίου ενός Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς πολίτες.
Ακολουθώντας το πεύμα της εποχής, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Margot Wallstrom, απέκτησε το δικό της ιστολόγιο, ακολουθούμενη από τους Επιτρόπους Boel, Potocnik, Spidla, Δήμα και Kuneva. Ιδιώτες, αλλά και επαγγελματίες δημοσιογράφοι δημιούργησαν τα δικά τους ιστολόγια σχολιασμού των αποφάσεων και των παρασκηνίων της ΕΕ.
Τον Νοέμβριο του 2006, η Γενική Διεύθυνση Επικοινώνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οργάνωσε ένα εξειδικευμένο workshop με τίτλο "ενδυναμώνοντας τους πολίτες", στο πλαίσιο της Λευκής Βίβλου για μια ευρωπαική πολιτική επικοινωνίας. Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο Bergamo της Ιταλίας, συμπεριέλαβε τις απόψεις bloggers σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούν το νέο μέσο για να πληροφορού και να σχολιάζουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο υπάρχουν ακόμη ερωτήματα αναφορικά με το πως τα ιστολόγια μπορούν να βοηθήσουν τους στόχους της επικοιωνιακής πολιτικής της ΕΕ.
Τελεί υπό αμισβήτηση η προσβασιμότητα των ιστολογίων σε πολίτες που, εκ των πραγμάτων δεν ενδιαφέρονται για τα της Ευρώπης, ενώ κριτική δέχεται και η περιορισμένη επισκεψιμότητα των ιστολογίων των Επιτρόπων.
Οι "Νέοι Επιστήμονες για την Προώθηση της Ευρωπαϊκής Ιδέας στη Θράκη" απαντώντας στις δύο μεγάλες κριτικές που δέχεται η χρήση των σχετικών με την ΕΕ ιστολογίων, είναι αρχικά η δημιουργία ιστολογίου με στόχευση τους νέους της περιοχής (σε πρώτη φάση ανάρτησή του στα evrosblogs.gr, komotiniblogs.gr και xanthiblogs.gr) και η περιοδική συμπλήρωσή του με νέες μεθόδους και μέσα ώστε να γίνεται ελκυστικότερο στο μη ευρωπαϊκά ευαισθητοποιημένο κοινό. Για το λόγο αυτό, έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από ενέργειες και προτάσεις, με κεντρικούς άξονες τη διαδραστικότητα και τα νέα τεχνολόγικά μέσα, λεπτομέρειες των οποίων θα δημοσιευθούν αρκούντως σύντομα.

Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

H πέμπτη ελευθερία

14 Μαρτίου 2008. Ημερομηνία ορόσημο στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια και αποφασίσθηκε η προσθήκη της ελεύθερης διακίνησης της γνώσης στις ήδη υπάρχουσες 4 γνωστές ελευθερίες, της διακίνησης κεφαλαίων, προσώπων, προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ αποφάσισαν στη διάρκεια της εαρινής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών αποφάσισαν να εντείνουν τις προσπάθειές του για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών των ερευνητών και την αύξηση της διακίνησης γνώσης ανάμεσα σε πανεπιστήμια και επιχειρήσεις, ως μία μέθοδο ανατροπής της «διανοητικής αποξήρανσης» (brain drain) που παρατηρείται στον ευρωπαϊκό χώρο..
Οι 27 ηγέτες τόνισαν την «ελεύθερη διακίνηση γνώσης» ως μία προτεραιότητα στην προσπάθεια απάντησης στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και της μετατροπής της ΕΕ σε μία «πραγματικά σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία», σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνόδου της 14ης Μαρτίου.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, αυτή η «¨Πέμπτη ελευθερία» θα θεσπισθεί μέσω της κατάργησης των εμποδίων για τη διασυνοριακή κινητικότητα των ερευνητών, των φοιτητών, των επιστημόνων και του ακαδημαϊκού προσωπικού, και μέσω της δημιουργίας «καλύτερων δομών σταδιοδρομίας» για τους ερευνητές, συμπεριλαμβανομένων φιλικών προς την οικογενειακή ζωή πρακτικών.
Οι ηγέτες δήλωσαν επίσης, ότι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης είναι απαραίτητες για να μπορέσουν να επιτευχθούν οπι στόχοι της «πέμπτης ελευθερίας». Επιπρόσθετα, αναφέρθηκαν στη χρησιμοποίηση της πνευματικής ιδιοκτησίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ερευνών δημόσιας επιχορήγησης, για την αύξηση της μεταφοράς γνώσης προς τη βιομηχανία. Ένας Χάρτης Πνευματικής Ιδιοκτησίας αναμένεται να υιοθετηθεί πριν το τέλος του χρόνου.
Άλλα στοιχεία-κλειδιά της πέμπτης ελευθερίας συμπεριλαμβάνουν την προώθηση της ανοιχτής πρόσβασης στη γνώση και την καινοτομία, την επιστημονική αρτιότητα και την αμοιβαία αναγνώριση των προσόντων. Η υποστήριξη της κινητικότητας των ερευνητών είναι ένας από τους στόχους της Στρατηγικής της Λισσαβώνας και αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για τη δημιουργία ενός ουσιαστικού Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Χώρου.

Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

Μια αρχή...

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο της Ομάδας Νέων Επιστημόνων για την Προώθηση της Ευρωπαϊκής Ιδέας στη Θράκη.
Δεν είναι πρωτότυπες οι διαπιστώσεις ότι οι πολίτες της Θράκης, και ιδιαίτερα οι νέοι, δεν έχουν πλήρη ενημέρωση, και, κατ'επέκταση, σαφή εικόνα για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις δυνατότητες που ανοιγονται στην καθημερινή τους ζωή, συνέπεια της ιδιότητας του Ευρωπαίου πολίτη.
Η ευρωπαϊκή ιδέα δεν αποτελεί μια φιλολογική ουτοπία.
Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στα αρμόδια ευρωπαικά όργανα δεν αφορούν μια περιορισμένη κάστα ανθρώπων.
Η Ευραπαϊκή Ένωση, οι αξίες της, οι ελευθερίες της, οι πολιτικές και τα προγράμματά της μας αφορούν όλους.
Στόχος της άτυπης, εθελοντικής ομάδας των Νέων Επιστημόνων για την Προώθηση της Ευρωπαϊκής Ιδέας στη Θράκη, είναι η μεταλαμπάδευση της εμπειρίας που αποκτήσαμε ως πολίτες, επιστήμονες, φοιτητές και εργαζόμενοι χάρη στις δυνατότητες που μας προσφέρει η ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη, και ο συντονισμός των δυνάμεων και της ενέργειάς μας για την προαγωγή του ευρωπαικού πνεύματος, των δυνατοτήτων και των καινοτομιών των αποφάσεων σε ευρωπαικό επίπεδο στους συμπολίτες μας στη Θράκη.

Η συστράτευση όλων των ικανών δυνάμεων για την επίτευξη του στόχου μας είναι το πρώτο μας βήμα.

Καλώς ορίσατε!